Knowhow Nonwoven | Joint International
Knowhow op het gebied van spunbond, airlaid en wetlaid, spunlaced of meltblown nonwoven!

Kernactiviteiten nonwoven (Vliesstoffen)

De kernactiviteiten van Joint International zijn nonwoven (vliesstoffen). Door de verschillende technologieën die beschikbaar zijn op de markt is het niet gemakkelijk het juiste nonwoven voor een bepaalde toepassing te vinden. Onze aanpak is om een zorgvuldige inventarisatie te maken van de benodigde eigenschappen, om vervolgens één of enkele producten voor te stellen. Het voordeel van Joint International is de onafhankelijkheid, waardoor we vanuit het oogpunt van de klant kijken wat het juiste product is.

Vliesstof is textieldoek dat gemaakt wordt uit met elkaar verbonden vezels. Vliesstoffen zijn goedkoop te produceren, want er wordt geen garen gebruikt zoals bij geweven of gebreide stof. De grondstoffen voor vliesstoffen zijn zowel natuurlijk als synthetisch bijv. PLA, PP, Co, Viscose, PA, PES. Deze vezels worden in het productieproces mechanisch (vernaalden,waterstraal), thermisch (smelten) of chemisch (lijm) met elkaar verbonden, zodat er een sterk vlies van vezels of webs ontstaan met de gevraagde eigenschappen.

De greep, dikte, hydrofiliteit, treksterktes, vervormbaarheid, absorptievermogen en vele andere eigenschappen kunnen beïnvloed worden. De eigenschappen van non-woven hangen af van de gebruikte vezels en het gebruikte productieproces en kunnen zelfs tegenovergesteld zijn. Bijv. bij luiers en filters, wbt de doorlaatbaarheid. Door de grote variatie in eigenschappen zijn de toepassingen van nonwoven zeer divers. Vaak onzichtbaar is non woven een belangrijk onderdeel van veel eindproducten geworden. Zoals Spunbond in luiers, dakbedekking en maandverband niet te zien is. Wij hopen dat we u kunnen helpen de juiste producten te vinden.

Polymelkzuur ofwel PLA (Polylactic acid)

De meest gebruikte vezel is polypropyleen (PP). Echter Polylactic acid of polymelkzuur vindt ook steeds meer zijn weg. Het wordt ook wel zetmeel kunststof genoemd, omdat het onder andere uit suikers wordt gemaakt. Indien dit zetmeel-kunststof op grote schaal gefabriceerd wordt, is dit erg goed voor de duurzaamheid. Hierdoor kan de nu nog hoge prijs ook dalen. Ten eerste is Polymelkzuur een milieuvriendelijk organisch materiaal, omdat het een bio-kunststof is, die volledig vegetarisch is. Het wordt namelijk van vegetarisch hernieuwbare grondstoffen uit voedingsgewassen gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld suikers (zoals mais, suikerbiet en suikerriet) en tarwe of cellulose. Polymelkzuur wordt dus niet uit aardolie gemaakt, zoals vele andere kunststoffen. Ten tweede is Polymelkzuur een voorbeeld van een bioplastic dat ook biologisch afbreekbaar is, want niet alle biologisch geproduceerde kunststoffen zijn automatisch biologisch afbreekbaar. Ten slotte is Polylactic acid her te gebruiken (recycling) en biocompatibel (lichaamsvriendelijk). Polymelkzuur is het duurzame alternatief van de traditionele synthetica, zoals PP en PE.

Het PLA dat wij aanbieden voldoet aan de Europese industriële composteringsnorm EN-13432. In overeenstemming met deze Europese norm zijn deze Spunbonded nonwovens van polymelkzuur, dus biologisch afbreekbaar. Dit wil zeggen dat dit PLA product uiteen kan vallen in kooldioxide, plantaardige biomassa en water.

Samengevat: waarom is PLA duurzaam?

  • Milieuvriendelijk (volledig plantaardig)
  • Hernieuwbaar (Aardolie is maar in beperkte mate beschikbaar)
  • Het maken ervan heeft een lagere CO2 uitstoot dan andere soorten kunststof
  • Biocompatibel (lichaamsvriendelijk i.v.m. overgevoeligheid)
  • Her te gebruiken (recycling)
  • Biologisch afbreekbaar


naar boven
© Joint International BV Specialist Nonwoven en Lamineren  | Inductorstraat 11 C | 3903 KA Veenendaal  Nederland
☎ + 31 6 41 20 20 30  IBAN: NL 31 RABO 014.06.999.37  kvk 12027162  BTW nr.NL 008997111B01